De voor- en nadelen van Stand-Alone werken

Een Stand-Alone behandelunit is een autonome, tandheelkundige werkplek die speciaal is ontworpen voor flexibiliteit en efficiëntie. Steeds meer tandartsen en mondhygiënisten kiezen voor deze innovatieve oplossing. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen én nadelen? We zetten ze hieronder helder op een rij.

De voordelen

Flexibiliteit
Een Stand-Alone behandelunit kan nagenoeg overal geïnstalleerd worden, het enige dat u nodig hebt is een stopcontact. Stand-Alone behandelunits bevatten geïntegreerde oplossingen zoals een compressor, een afzuigsysteem en zelf optioneel een amalgaamscheider.

Keuzevrijheid
Stand-alone oplossingen zijn verkrijgbaar als mobiele setup met een all-in-one cart of een behandelcart in combinatie met een afzuigcart. Wilt u liever een volledige ‘vaste’ four-handed oplossing, ook dat is mogelijk.

Kostenbesparing
De ‘vaste’ Stand-Alone behandel units vereisen vaak een hogere investering bij het opzetten van een volledig uitgeruste behandelkamer ten opzichte van een conventionele behandelunit. U bespaart echter aanzienlijk op bouwkundige aanpassingen, zoals water- en luchtaansluitingen. Ook is de investering van aparte compressor en afzuiginstallatie niet van toepassing.

Snelle Installatie
Omdat de unit geen vaste aansluitingen nodig heeft, kan deze zeer snel worden geïnstalleerd en direct in gebruik worden genomen. Dit is ook handig als u bijvoorbeeld een tijdelijke behandelruimte wilt inrichten.

Ruimtebesparing
Stand-Alone units zijn ontworpen om ruimte te besparen, zonder in te boeten op functionaliteit. Een Stand-Alone oplossing neemt niet meer ruimte in dan een conventionele behandelunit. Door de integratie van een compressor en afzuigmotor hoeft echter u geen ruimte voor een aparte technische installatie op te offeren.

Mobiliteit
Een Stand-Alone cart oplossing is gemakkelijk te verplaatsen en in te zetten op verschillende locaties. Dit maakt het ideaal voor professionals die werken in justitiele instellingen, zorginstellingen, thuispraktijken of zelfs mobiele klinieken.

Uitbreidingsmogelijkheden
Veel behandelaars en zeker mondhygiënisten gebruiken GBT (Guided Biofilm Therapy) tijdens de behandelingen. Apparaten zoals de EMS Airflow, NSK Vario, Mectron combi en DurrDental MyLunos werken op perslucht. Een Stand-Alone behandelunit kan worden uitgebreid met een extra stroompunt en persluchtaansluiting zodat een GBT apparaat eenvoudig kan worden aangesloten.

De nadelen

Beperktere capaciteit
Hoewel de units compact zijn, kunnen ze minder krachtig zijn dan vaste behandelopstellingen, met beperkingen in bijvoorbeeld afzuiging of watercapaciteit.

Afhankelijkheid van Onderhoud
Omdat de unit zelfstandig functioneert, moet u per behandelunit regelmatig onderhoud plegen om de ingebouwde systemen zoals de compressor en afzuiging in optimale staat te houden. Dit kan extra tijd en kosten met zich meebrengen. Bij een behandelunit op leidingwerk beperken deze kosten zich tot de centrale technische ruimte.

Beperktere functionaliteit
In vergelijking met een vaste behandelunit kan in een all-in-one cart geen amalgaamscheider worden geplaatst. Ook is een cart-opstelling alleen uit te voeren met hangslangen. Een ‘vaste’ Stand-Alone opstelling kent deze beperkingen echter niet en heeft dezelfde functionaliteit als een conventionele behandelunit.

Geluid
Omdat een Stand-Alone behandelunit compleet autonoom werkt zal de compressor zal dus vaker aanslaan om de benodigde luchtdruk op peil te houden. Ook de afzuigmotor is hoorbaar wanneer deze geactiveerd wordt. Wij zijn er echter in geslaagd om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken door slim om te gaan met plaatsing en isolatie. Hierdoor is het geluid meer dan acceptabel.

Ergonomie
Omdat de cart units vaak compacter zijn, kunnen ergonomische aspecten, zoals de plaatsing van instrumenten of de werkhoogte, minder optimaal zijn dan bij een vaste behandelopstelling. Dit geld echter ook voor de ‘vaste’ Stand-Alone opstelling niet. Deze is ergonomisch dusdanig geoptimaliseerd dat er geen verschil is ten opzichte van de conventionele behandelunits.

Voor wie is Stand-Alone werken geschikt?

Een stand-alone behandelunit is een uitstekende keuze voor tandartsen en mondhygiënisten die behoefte hebben aan flexibiliteit. Er is bijvoorbeeld geen beperking meer in de keuze van vestiging wanneer een locatie niet geschikt is voor het aanleggen van leidingwerk. Zo kan het zijn dat er vloerverwarming ligt of dat een eigenaar van een pand verbied om leidingen te frezen. Ook wanneer de ruimte beperkt is en wanneer er maar één of twee behandelkamers zijn kan Stand-Alone een hele goede oplossing zijn. Voor professionals die een vaste praktijk hebben en werken met een uitgebreid team, blijft een volledig ingerichte vaste behandelkamer echter vaak de betere keuze.

De conclusie

Een stand-alone behandelunit biedt unieke voordelen op het gebied van mobiliteit, kostenbesparing en flexibiliteit, maar vraagt ook om praktische afwegingen rondom capaciteit en functionaliteit.

Overweeg zorgvuldig wat het beste past bij uw werksituatie en zorgbehoeften, en maak een keuze die zowel uw werkgemak als de patiëntenzorg ten goede komt!

Wij kunnen u hierin van een goed en eerlijk advies voorzien zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. U kunt in onze showroom alle verschillende opties uitgebreid bekijken en bepalen wat het beste bij uw situatie past. U bent van harte welkom.