Je droomt al een tijdje van een eigen praktijk

Het starten van een eigen praktijk voor mondhygiëne is een spannend en ambitieus proces dat zorgvuldig moet worden gepland. Van het vinden van de juiste locatie tot het voldoen aan wettelijke eisen en het aantrekken van patiënten, elk aspect vereist aandacht en voorbereiding. Hieronder nemen we je stap voor stap mee door het proces.

Visie, planning en locatie

Stel jezelf vragen zoals:
– Wat is mijn doelgroep (kinderen, ouderen, specifieke patiëntgroepen)?
– Wil ik een zelfstandige praktijk of samenwerken met andere zorgverleners?
– Hoe wil ik mij onderscheiden in de markt?

Maak een gedetailleerd ondernemingsplan waarin je je doelen, strategieën en financiële verwachtingen vastlegt. Dit plan is niet alleen een leidraad voor jezelf, maar kan ook dienen bij financieringsaanvragen.

De locatie van je praktijk is cruciaal.
Kies een plek die goed bereikbaar is, met voldoende parkeermogelijkheden en een prettige omgeving voor patiënten. Denk ook aan de grootte van het pand: heb je voldoende ruimte voor behandelkamers, een wachtruimte, sterilisatie en opslag? Bovenal moet het voor jou ook natuurlijk een fijne plek zijn om je droom waar te maken.

Je hebt een geschikte locatie gevonden

Wanneer je een geschikte locatie hebt gevonden zal deze uiteraard nog moeten worden aangepast. Hiervoor is een slim en uitvoerbaar plan worden ontworpen.

Voor een praktijk voor mondhygiëne moet je denken aan:
Een aantrekkelijke entree, ontvangst en wachtruimte.
De realisatie van ruime behandelkamers.
Een goede en doordachte steriele ruimte.
Een privé gedeelte (kantoor & lunch/lounge).
Indien niet aanwezig of op de verkeerde plek: toiletten.
Voor alle ruimtes een passend lichtplan en technische installatie.
Voor de esthetiek uiteraard een goede en frisse afwerking.
Interieur- en gevelsigning in jouw nieuwe huisstijl.

Inrichting
Bij de inrichting moet je rekening houden met zowel functionaliteit als comfort. Investeren in ergonomische meubels en moderne apparatuur is essentieel voor je werkplezier en de ervaring van uw patiënten.

Apparatuur en materialen
Voor een mondhygiënepraktijk heb je specifieke apparatuur nodig, zoals:
Een behandelunit, werkstoel, behandelmeubel en werk- & veldverlichting per behandelkamer.
Sterilisatieapparatuur en -meubilair voor de sterilisatieruimte.
Een compressor & afzuigmotor (wanneer je er niet voor kiest om Stand-Alone te werken).
Een inventaris aan instrumentarium en verbruiksartikelen.
In de wachtkamer een balie of desk en wachtmeubilair.
Een pantry en kantoorinrichting.
Computersystemen voor patiëntendossiers en afsprakenbeheer.

Wet- en regelgeving
Een mondhygiënepraktijk moet voldoen aan strenge wettelijke eisen en richtlijnen:
BIG-registratie: Controleer of je registratie up-to-date is.
Arbo-eisen: Jouw praktijk moet voldoen aan de arbeidsomstandighedenwet, met aandacht voor bijvoorbeeld ergonomie en veiligheid.
Hygiëneprotocollen: Stel protocollen op voor reiniging en sterilisatie volgens de richtlijnen van de WIP (Werkgroep Infectiepreventie).
Vergunningen:
Check of je een bestemmingsplanwijziging of omgevingsvergunning nodig heeft.
Daarnaast is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Financiering en kostenbeheer
Het opstarten van een praktijk brengt kosten met zich mee, zoals:
Aankoop of huur van een pand.
Apparatuur en inrichting.
Softwarelicenties voor praktijkmanagement.
Marketing en communicatie.
Bepaal of je eigen middelen gebruikt of een lening afsluit bij een bank of leasemaatschappij. Zorg voor een gedetailleerd financieel plan en een buffer voor onverwachte uitgaven.

Marketing en patiëntwerving
Om een gezonde patiëntenstroom te genereren, is een goede marketingstrategie onmisbaar. Denk hierbij aan:
Het bouwen van een professionele website met online afsprakenmogelijkheden.
Actief zijn op sociale media.
Samenwerken met lokale tandartspraktijken of zorginstellingen.
Flyers en posters in de buurt verspreiden.
Mond-tot-mondreclame blijft ook een krachtige manier om nieuwe patiënten te bereiken. Zorg daarom voor een uitstekende eerste indruk bij uw klanten.

Software en automatisering
Efficiënt praktijkbeheer vereist een betrouwbaar softwarepakket. Kies een systeem dat afspraken, patiëntendossiers, facturering en declaraties bij zorgverzekeraars kan integreren. Automatisering bespaart tijd en minimaliseert administratieve fouten.

Team en personeel
Als je van plan bent om personeel in te huren, zoals een assistent of praktijkmanager, zorg dan voor een goede selectieprocedure. Stel arbeidsvoorwaarden op die passen bij jouw visie en zorg voor een fijne werkomgeving.

Je bent goed voorbereid, en nu?

Wanneer je een geschikt pand op het oog hebt en je plannen, wensen en visie zijn concreet kunnen wij je helpen om jouw plannen te realiseren.

Stap 1
Er komt een specialist op locatie om samen met jou je plannen te bespreken. Aan de hand van jouw plannen gaan wij aan de slag en maken een mooi ontwerp in 3D. Op deze manier heb je al een goed beeld hoe jouw nieuwe droompraktijk eruit kan komen te zien.

Stap 2
Wanneer we een concreet ontwerp hebben waar jij helemaal gelukkig mee bent kunnen we een indicatieve bouwofferte voor je opstellen. Ook bieden we je een overzicht voor de benodigde apparatuur en inrichting waarin we heel transparant de kosten hebben opgenomen. Met deze twee offertes kun je de financieringsaanvragen indienen, ook hierbij kunnen we je helpen.

Stap 3
Je financiering is rond, vergunningen zijn geregeld en de handtekeningen zijn gezet. De concrete realisatie van jouw nieuwe praktijk gaat van start. Mogelijke sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, wanden worden geplaats en de vloeren worden strak afgewerkt. Wanneer de ruwbouw is afgerond kan de apparatuur worden geïnstalleerd. Onze ervaren monteurs plaatsen je apparatuur en je krijgt uitgebreide uitleg over de werking. Uiteraard staan we voor je klaar mochten er naderhand toch nog zaken niet geheel helder voor je zijn.

Je bent geopend, en dan?
Onze technische dienst staat uiteraard ook na de opening nog tot je beschikking. We hebben een telefonische helpdesk en kunnen je apparatuur in absolute topconditie houden door jaarlijks terugkerend onderhoud uit te voeren. Op die manier heb jij hier geen omkijken naar en kun jij je zorgeloos blijven focussen op je passie: het werken in je eigen praktijk.

Blijf flexibel
Het opstarten van een mondhygiënepraktijk is een proces vol uitdagingen, maar ook vol mogelijkheden. Wees bereid om te leren, bij te sturen en te groeien. Door een solide basis te leggen met een duidelijke planning, slimme investeringen en een klantgerichte aanpak, kunt u een succesvolle praktijk opbouwen die bijdraagt aan een betere mondgezondheid.